pa audio
Professionele Audio
system one audioProfessionele Audio systemen
pa systeem
Terug naar menu

D-Top1:

Extreem hoge output

Ingebouwde digitale versterkers

Superieure signaal processing met Fletcher Munson implementatie:

Op elk level de beste klankkwaliteit

Praktische 90 graden horizontale openingshoek

Sterke verticale bundeling: Minder feedback risico

Minder vloer- en plafondreflecties:

Geluidskwaliteit wordt minder beÔnvloed door de akoestische ruimte-eigenschappen

Cleanere sound, sterk verbeterde verstaanbaarheid op afstand

Veel betere projectie dan conventionele systemen juist in akoestisch lastige omgevingen zoals feesttenten

Superieure koppeling tussen twee stuks D-Top1, hoog secties vormen een grotere line array, voor nog betere long throw eigenschappen.

Compact formaat

Laag gewicht

Concept
Mid
Hoog
Frequentiebereik
Versterker

Max SPL @ 1m

Openingshoek

Afmetingen
Gewicht
Hardware
Optioneel
Actieve high output top
Dubbel 12 inch neodymium hoorngeladen
Neodymium planar wave line array
100 Hz-18kHz
Digitaal, 600W mid, 160W high, processor gestuurd,
inclusief FMC-implementatie
140dB full space
(Calculated and confirmed in real life measurement using a pink noise burst)
Mid: 90 graden horizontaal, 45 graden verticaal
Hoog: 90 graden horizontaal, 10 graden verticaal
HxBxD=102x55x50cm
50kg
4x M10 vliegpunten + 1x M8 in achterzijde
Externe vliegstrips, geschikt voor een of twee tops

In tegenstelling tot de kleinere frontloaded tops is D-Top1 niet geschikt voor fullrange gebruik.
Dat komt doordat de toegepaste hoorn een laagste werkfrequentie heeft van 100Hz.
Te ver beneden die frequentie zouden de drivers in de problemen komen.

Derhalve zijn de eerste twee switches niet in gebruik.
Natuurlijk heeft D-Top1 wel de twee DIP's om de ingangsgevoeligheid te kunnen terugschakelen met 3, 6, of 9dB.
(Let op! In de oudere modellen werden DIP 1 en 2 gebruikt voor instelling van de Fletcher Munson Compensatie. Raadpleeg de meegeleverde gebruiksaanwijzing voor uitsluitsel hierover!)

D-Top1 gebruikt twee extreem efficiŽnte (103dB/1w/1m) 12 inch neodymium mid speakers in een hoorngeladen behuizing. Het totaalrendement is beter dan 113dB/1w/1m full space.

De hoorn is ontworpen voor minimale verticale openingshoek en 90' horizontale openingshoek, en heeft daarmee uitstekende medium throw eigenschappen bij een zeer bruikbare en voorspelbare horizontale dekking.

De hoog sectie bestaat uit een planar wave line array, eveneens voor een goede horizontale dekking maar gelijktijdig superieur bereik op grotere afstand. Door de extreme verticale bundeling kan een zeer hoge geluidsdruk worden bereikt op grote afstand, in vergelijking met conventionele hoorns. Een extra voordeel is dat de hoogbundel vrijwel geen plafond- en vloerreflecties veroorzaakt, met als resultaat een veel cleanere en opener hooginformatie, sterk verbeterde verstaanbaarheid en een sterk verminderd hoogfrequent feedback risico.

Twee D-Top1 tops kunnen gestacked of gevlogen worden bovenop elkaar, hoog secties bij elkaar, waardoor ideale koppeling en dus nog weer betere long throw eigenschappen ontstaan. Op deze manier verhoogt de ideale akoestische koppeling de SPL tot 146 dB full space, met behoud van de horizontale spreiding en de goede verticale bundeling, zonder faseconflicten of lobvorming.

Indien conventioneel naast elkaar moet worden gestacked, kan de horizontale spreiding wordt vergroot tot 180 graden. Hoewel de akoestische koppeling in deze opstelling niet volmaakt is en afhankelijk is van de opstellingshoek, geeft deze stack 6dB winst in de lagere mid-regionen, afnemend naar 3dB in de hoog-regionen. (zie uitleg onderaan deze pagina)

Een hypermoderne schakelende versterker levert 600 watt (max) aan de mid sectie, en 160 watt aan de hoogsectie. Deze versterkers gebruiken een gepatenteerde analoge feedback methode om de best denkbare audio kwaliteit te bereiken, vele malen beter dan tot nu toe gebruikelijk was bij meer conventionele schakelende versterkers. Nieuw ontwikkelde smart processing zorgt voor adequate beveiliging van alle drivers. Aanvullend zorgt een niveau afhankelijke Fletcher Munson Compensatie voor de best denkbare performance bij alle geluidsniveaus.


Waarom een conventionele gestackte PA verre van perfect is...

Zodra je conventionele tops samen stackt, zal de akoestische koppeling alleen effectief zijn voor low mid frequenties, maar voor de hogere mid en hoog frequente regionen zullen faseverschuivingen door looptijdverschillen resulteren in destructieve interferentie. Vaak wordt dit probleem "opgelost" door de toepassing van sterk gebundelde HF-hoorns (b.v.60 x 40 graden) om interferentie tussen de aangrenzende hoorns te verminderen. Daardoor zal het stacken van twee van dergelijke conventionele tops resulteren in 6dB meer output voor de low mid frequenties, en geen(!) winst voor de hoge frequenties, want meestal bevind je je in de bundel van slechts 1 hoorn. Dat is de achterliggende reden waarom het stacken van conventionele PA tops leidt tot grote veranderingen in het klankkarakter van de PA, en heftig EQ-en zal nodig zijn om dit weer te compenseren... D-Tops daarentegen bieden optimale koppeling voor het gehele mid- en hooggebied, en leveren daardoor 6dB winst met exact dezelfde klankkarakteristiek en openingshoek.


Terug naar menu